PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Namirnice i preparati koje ne bi trebalo uzimati istovremeno sa lekovima za hipotireozu

Osobama koje imaju smanjenu funkciju štitne žlezde (hipotireoza) i uzimaju hormonsku nadoknadu tireoidnih hormona, preporučuje se izbegavanje određenih namirnica i preparata u vreme uzimanja lekova. Hipotireoza se u najvećem broju slučajeva tretira sintetičkim tireoidnim hormonima (levotiroksin). Zamene tireoidnih hormona uzimaju se ujutru na prazan stomak. Nakon toga potrebno je sačekati najmanje 4 sata do konzumacije nekih namirnica ili preparata čije supstance stupaju u interakciju sa ovim lekovima.

Savetuje se izbegavanje sledećih namirnica i preparata u vreme kada se uzimaju lekovi za hipotireozu:

Dijetalna vlakna utiču na apsorpciju sintetičkih formi hormona štitne žlezde

Vlakna spadaju u ugljene hidrate, ali organizam nema enzim koji razgrađuju njihovu strukturu. Preporučuju se u ishrani jer poboljšavaju crevnu peristaltiku, smanjuju nivo masti u krvi, pomažu kod opstipacije, hemoroida i divertikulitisa. Osobe sa hipotireoidizmom bi trebalo povećati unos ovih namirnica, jer rešavaju problem opstipacije, takođe vezuje žuč u crevima koja je bogata holesterolom i na taj način smanjuju njegovu koncentraciju u krvi. Ukoliko uzimate vlakna u velikim količinama, trebalo bi kontrolisati hormone, jer vlakna utiču na apsorpciju tireoidnih lekova.

Namirnice sa sojom

Kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, previše sojinih proizvoda može pogoršati funkciju žlezde. Izoflavoni nadjeni u soji, podižu nivo TSH i potenciraju gušavost. Takođe, soja može ometati apsorpciju lekova za štitnu žlezdu. Stoga, vodite računa da u vreme kada uzimate lekove, ne konzumirate sojine proizvode u isto vreme. Treba sačekati najmanje 4 sata posle terapije da biste uneli sojine proizvode.

Suplementi gvožđa i namirnice bogate gvožđem

Gvoždje je potrebano za konverziju T4u T3. Osobe na terapiji tireoidnim lekovima, koje leče i anemiju, trebalo bi obratiti pažnju na interakciju, kako sa hranom bogatom gvožđem, tako i sa suplementima gvožđa. Ne bi trebalo uzimati ih u isto vreme, već sačekati 4 sata sa konzumacijom namirnicama bogatim gvožđem, nakon redovne terapije tireoidnim lekovima.

Suplementi kalcijuma i namirnice bogate kalcijumom

Antacidi koji sadrže aluminijum i magnezijum

Neki lekovi za čir, kao što je sukralfat

Neki lekovi za snižavanje holesterola, kao što su holestiramin i holestipol

 

PRIMED 7 tiromed je prirodni dijetetski suplement na bazi meda, joda i etarskih ulja oraha. Na prirodan način reguliše probleme sa tiroidnom žlezdom i to kod hipotireoze uzrokovane nedostatkom joda ili Hashimoto tireoiditisom. PRIMED 7 – TIROMED, sadrži jod koji je potreban organizmu. PRIMED 7 tiromed uspešno, na prirodan način povećava nivo joda u organizmu. Preporučujemo uzimanje ovog preparata kao dodatak standardnoj terapiji hipotireoze, jedna kafena kašika pola sata pre popodnevnog obroka, da bi se izbegle interakcije sa lekovima koji se uzimaju ujutru.

Primed 7 tiromed

 

Primed preparate možete potražiti u Primed biljnoj apoteci u Vojvode Stepe 120, Voždovac i u Knez Mihajlovoj, TC Milenijum, lokal 54 ili poručiti putem telefona 011/3910187 i 0653910187