PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje nefrotskog sindroma

Svaku proteinuriju (klinički albuminurija) koja prelazi 3,5 g/24h nazivamo nefrotski sindrom.

U kliničkoj slici isprepleteni su simptomi i znaci osnovnog oboljenja i nefrotskog sindroma. Najkarakterističniji znak jesu bledi, testasti edemi, oko gležnjeva, na licu i na prstima, ponekad veoma izraženi, tako da daju sliku anasarke (generalizovani edem) sa izlivima u telesnim šupljinama. Pojava drugih znakova bubrežnih bolesti (hipertenzija – povišen krvni pritisak, hematurija – krv u mokraći, azotemija – azotne materije u krvi) i njihova izraženost zavise od prirode glomerulskog oštećenja.

Nefrotski sindrom mogu pratiti brojne komplikacije. Ovi bolesnici su veoma skloni infekcijama, zatim često obolevaju od ateroskleroze i koronarne bolesti usled dugotrajne hiperlipidemije. Kao komplikacije javljaju se i tromboze, akutna bubrežna insuficijencija, endokrini i metabolički poremećaji, a neadekvatna ishrana uz obilnu proteinuriju može dovesti do malnutricije. Koža je suva, istanjena, nokti su lomljivi, sa belim poprečnim trakama, kosa je suva, bezbojna, često je prisutna i anemija.

Lečenje zavisi od uzročnog oboljenja. Bolesnicima se predlaže odgovarajući higijensko – dijetetski režim, uz simptomatsku terapiju i adekvatno lečenje komplikacija. Savetuje se mirovanje, normalan unos proteina i ograničen unos soli. Kombinacija diuretika primjenjuje se da bi se povećala diureza i smanjili edemi.

Pored osnovne terapije preporučljivo je uzimanje PRIMED 6 urinarius preparata. Delotvornost ovog preparata je višestruka, direktno deluje na izbacivanje suvišne vode iz organizma i omogućava olakšano mokrenje.