Najčešće je uzrokovan virusima!

Alergijski konjunktivitis je posledica reakcije preosetljivosti tip I, sezonskog je karaktera i uzrokovan antigenima iz okoline.

Najveći broj virusnih konjunktivitisa je uzrokovan Adenovirusom. Coxsackie i Enterovirusi mogu uzrokovati konjunktivitis epidemijskih razmera.

 Najčešći bakterijski uzročnici konjunktivitisa su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Chlamidia trachomatis,Pseudomonas aeruginosa.

KLINIČKA SLIKA

Hiperemija i edem konjunktive,osećaj stranog tela, suzenje i iscedak iz oka.

Alergijski konjunktivitis se karakteriše svrabom,suzenjem i često zapušenim nosom.

Akutni bakterijski konjunktivitis počinje jednostrano sa mukopurulentnim iscedkom, koji se skuplja na donjem kapku tokom noći, pa prilikom jutarnjeg buđenja predstavlja problem za otvaranje oka. U narednih 24-48 sati se mogu simptomi proširiti na drugo oko.

Virusni konjunktivitis klasično zahvata oba oka i prati ga vodenast iscedak. Čest nalaz je i preaurikularna adenopatija.

Herpetični konjunktivitis se često sreće kod dece i obično se postepeno povlači.

 Iritacijski ili toksični konjunktivitis je često posledica topikalne terapije nekim lekovima poput aminoglikozida.

LEČENJE

Većina infekcija je samoograničavajuća. Terapija izbora su širokospektralni antibiotici (kapi za oči ili mast).Izbegavati kontaktna sočiva i kortikosteroide. Preventivno, kao i u tokolesti, može se konzumirati Primed 1, koji podiže opštu otpornost organizma na viši nivo!