PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje Hašimoto tireoiditisa

Tiroiditis, zapaljenje štitaste žlezde ima mnogo različitih uzroka. Najčešći tip zapaljenja je autoimunski hronični proces koji se zove hronični limfocitni tiroiditis ili Hašimoto tiroiditis. Ime je dobio prema japanskom patologu Hakaru Hašimoto koji ga je prvi opisao 1912. godine. Radi se o hroničnom zapaljenju tiroidne žlezde sa stvaranjem autoantitela i limfocitnom infiltracijom žlezde.
Hašimoto tiroiditis se najčešće javlja u mladih ili sredovečnih žena. Bolesnice najčešće navode osećaj blagog pritiska ili stezanja vrata i osećaj neobjašnjivog zamora. U ranim stadijumima bolesti obično se nalazi čvrsta, režnjevita struma, elastične konzistencije, kao guma za brisanje. Struma je nekada lako osetljiva kod pregleda pipanjem (palpacijom). U do 10% bolesnica mogu se javiti očne promene koje su slične promenama koje viđamo u Bazedovljevoj bolesti ali one ne napreduju do takvog stepena da naružuju izgled bolesnice.

Lečenje Hašimoto tireoiditisa

Hašimoto tiroiditis se leči sintetskim tiroidnim hormonom levotiroksinom. Lečenje počinje odmah pošto se postavi dijagnoza čak i ako je u tom trenutku tiroidna funkcija normalna. Tiroidni hormoni se daju iz sledećih razloga:

  • Dovode do smanjenja strume jer se smanjuje hipofizna sekrecija (TSH);
  • Anticipira se razvoj insuficijencije, nedovoljne proizvodnje hormona, iz žlezde pošto bolest vremenom, napreduje.
  • Smanjuje se zapaljenska aktivnost u žlezdi i tako se usporava destrukcija, razaranje tiroidnog tkiva.

Doza tiroksina se određuje prema koncentraciji TSH pri čemu se izbegava pojava latentnog hipertiroidizma (preterane supresije TSH). Mnogi pacijenti su nezadovoljni time što imaju strumu i nestrpljivi su u očekivanju da se ona povuče. Obično je potrebno 6 do 18 meseci da se veličina žlezde smanji na prihvatljivi obim koji se ne primećuje okom. Kada se žlezda smanji, obično je tkivo folikula zamenjeno neaktivnim fibroznim tkivom i žlezda više nije sposobna za proizvodnju hormona. Bolesnici treba da budu informisani da će levotiroksin uzimati neprekidno. Kontrola ovih bolesnika se obavlja jednom do dva puta godišnje uz praćenje TSH; nije nužno da se u svakoj kontroli određuju i antiperoksidaza antitela. Doza levotiroksina može da se koriguje zavisno od vrednosti TSH.
Preparat Primed 7 tiromed je napravljen po proverenoj recepturi na bazi meda, joda, etarskih ulja oraha, vitamina i minerala iz prirodnih sastojaka.Preparat PRIMED 7 tiromed je indikovan kod hipotireoze i to naročito u početnom stadijumu kada je nivo hormona TSH povišen a ostali hormoni su u optimalnim referncama. Efikasan je i kao dodatak osnovnoj terapiji u poodmakloj hipotireozi , smanjuje osećaj umora, gubitak volje i malaksalosti kao i kod Hašimotovog tiroiditisa i nodozne štitne žlezde.

Ovde možete pogledati UPUTSTVO za korišćenje preparata PRIMED 7 tiromed!