PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje bubuljica (Acne vulgaris)

Akne,bubuljice su multifaktorijalni poremećaj rada lojnih žlezda. Klinička slika može varirati od vrlo blage, pretežno sa miteserima, do vrlo teških oblika sa opsežnim gnojnim procesom i izraženim ožiljcima.
Oko 80 % populacije izmedju 12 i 25 godina pati od ovog oboljenja, a 3% populacije u dobi od 45 godina još uvek ima problematicnu kožu. Osnovni faktor za nastajanje akni jeste genetska predispozicija ali često i izmenjen hormonalni status, sindrom policističnih jajnika, hiperandrogenizam.
Lečenje
Rani tretman akni i bubuljica je esencijalan za prevenciju doživotnog kozmetskog problema i ožiljavanja. Iako pigmentacija najčešće prolazi za 6 meseci do godinu dana, u pojedinim slučajevima može biti trajna. Atrofični ili hipertrofični ožiljci su posledica nodularnih i konglobatnih akni i vrlo često se mogu videti.
Terapija je individualna, u zavisnosti od oblika oboljenja. Koriste se topijski retinoidi, benzoilperoxid, azelaicna kiselina, salicilna kiselina, pilinzi glikolnom kiselinom. Kod težih oblika terapija moze biti antibioticima, kontraceptivima, izotretinoinom i kortikosteroidima.
Kao opšti vid terapije možete uključiti PRIMED 10 forte plus koji stabilizuje hormonski status, umiruje upalne procese,prečava pojavu novih akni, jača organizam i pomaže u eradikaciji tj. uklanjanu eventualnih bakterijskih oblika oboljenja. Osnovni sastojci i matični mleč sem što nirmalizuju hormone utiču umirujuće i na nervni sistem što takođe ima pozitivan efekat na akne tj. bubuljice.