PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako se leči hronični cistitis?

  bol u tr

Zapaljenje bešike koje se ponavlja predstavlja hronični proces. Javlja se kao relaps i reinfekcija.

Relaps je obnova zapaljenja istom bakterijom, koje se javlja unutar 3 nedelje od izlečenja predhodnog. On znači da je lečenje bilo neuspešno, a češće se javlja kod kamena u bubregu, policističnih bubrega i vraćanja mokraće iz bešike u uretere (refluks).

Reinfekcija je ponovljena infekcija drugim izazivačem. Obično se javlja 6 nedelja posle izlečenja predhodnog zapaljenja. Ukazuje na slabost odbrambenih mehanizama organizma.

Tegobe kod hroničnog cistitisa

Glavne tegobe su učestalo i bolno mokrenje, krv u mokraći i osećaj nelagodnosti iznad stidne kosti. Mokraća ima neprijatan miris. Znači, tegobe su iste kao kod akutnog zapaljenja, s’tim da intenzitet tegoba može da bude različit.

Kod muškaraca infekcije nastaju bakterijama koje dospevaju iz prostate ili bubrega. Najčešći izazivač je Proteus. Kod muškaraca mlađih od 50 godina povećani rizik od infekcije je vezan za seksualni odnos sa ženom koja ima bakterijsku infekciju. Kod muškaraca koji nemaju ove faktore rizika, a infekcije im se ponavljaju treba obavezno sprovesti detaljno urološko ispitivanje. Tada se nađe uzrok hroničnog zapaljenja, koji je najčešće kamen u prostati ili zapaljenjsko žarište u njoj.

Izazivači su uglavnom crevne bakterije. Iz zavrčnog dela debelog creva dospevaju do spoljašnjeg otvora mokraćne cevi i duž nje dolaz do bešike gde izazivaju zapaljenje. Bakterije mogu da dospeju i preko tkiva koje se nalazi oko mokraćne cevi.

Nasleđe ima uticaja. Bliske rođake mnogih bolesnica takođe pate od hroničnih uroinfekcija. Te osobe na ćelijama mokraćnih puteva imaju više receptora za koje može da se zakači Ešerihija koli (te žene su nesekretori ABH-antigena krvnih grupa što se nasleđuje).

Terapija

Lečenje se sprovodi Baktrimom, Nitrofurantoinom ili Cefaleksinom. Kada se dobije rezultat urinokulture nastavlja se lečenjem odgovarajućim antibiotikom. Terapija traje 10 do 14 dana.

Kao neophodne stvari u lečenju urinarnih infekcija preporučuje se konzumiranje dosta tečnosti u vidu čajeva i Primed 9 brusnica. Ovo je najpre prirodno i nadasve efikasno sredstvo u borbi protiv Ešerihije koli u urinarnom traktu. Zahvaljujući prisustvu brusnice ovaj prirodni preparat onemogućava prijanjanje bakterija za zid mokraćnih kanala. Koristi se samostalno i kao dodatak antibiotskoj terapiji urinarnih infekcija. Poželjna je i njegova preventivna primena, pre nego što se infekcija javi.

primed9m

Ovaj prirodni preparat možete kupiti u Primed biljnoj apoteci i u Primed Biošopovima. sve informacije možete dobiti na brojevima telefona: 0113912431, 0113288948, 0112168073.

Cena preparata je 990,00 dinara.