PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako pobediti loš zadah?

zadah

Neprijatan zadah iz usta nam smeta u normalnoj komunikaciji i često ga eliminišemo žvakaćim gumama i mentol bombonama. Međutim on može da znači ozbiljan zdravstveni problem koji treba pronaći i eliminisati.

Uzroci neprijatnog zadaha iz usta mogu biti različiti:

  • U usnoj duplji (loša higijena, paradontopatija, afte, čirevi i infekcije). Ostaci hrane koji se zadržavaju između zuba mogu biti podloga za razvoj bakterija. Bakterije razlažu ostatke hrane pri čemu nastaju sumporna jedinjenja koja stvaraju neprijatan zadah. U paradontalnim dzepovima se dešava isti proces koji potpomaže nastanku zapaljenja desni.
  • Suva usta, kada se luči malo pljuvačke koja vlaži i čisti usnu duplju takođe dovodi do zadaha iz usta. To je razlog nastanka jutarnjeg zadaha. Ujutru se na gornjoj strani jezika pojavljuju naslage od bakterija, odumrlih ćelija nakupljanih tokom noći koje stvaraju neprijatan miris.
  • Uzimanje određenih lekova kao što su antidepresivi, antiholinergici, antihistaminici takođe dovodi do neprijatnog zadaha kao i određene bolesti tipa dijabetesa, gastritisa, upala ždrela…
  • Pušenje čiji se neprijatan miris može osećati satima posle pušenja.
  • Dehidratacija organizma
  • Oboljenja disajnih organa (infekcije sinusa, oboljenja pluća i bronhija, ždrela i krajnika)
  • Oboljenja organa za varenje ( gorušica, hijatus hernija).

U cilju eliminisanja lošeg zadaha prvo se počinje od pojačane higijene uste duplje . Češće pranje zuba, čišćenje jezika, ispiranje usne duplje rastvorima tipa Heksoral, Hibideks, ispiranje usta čajem od žalfije, upotreba konca za zube jednom dnevno mogu popraviti situaciju. Osobe koje nose zubnu protezu trebaju brižnije voditi higijenu i temeljno očistiti protezu pre odlaska u krevet.

Rastvori za ispiranje usne duplje mogu sadržati u sebi alkohol što isušuje usnu duplju pa se preporučuje upotreba rastvora bez alkohola. Biljni čajevi poboljšavaju loš zadah. Preporučuje se čaj od žalfije, nane, kantariona. Zeleni i crni čaj osvežavaju dah jer sadrže polifenole koji sprečavaju razvoj bakterija. Upotrebom ovih čajeva se nivo sumpornih jedinjenja smanjuje za 30%. Ukoliko ovim metodama higijene ne rešite problem savet je naći drugi uzrok lošeg zadaha.

U slučaju postojanja pokvarenih i polomljenih zuba treba se javiti stomatologu jer su ova mesta idealna za razmnožavenje bakterija.

Kod suvih usta treba koristiti žvake i bombone sa mentolom da bi se pospešilo lučenje pljuvačke. Uzimajte što više tečnosti naročito kisele sokove i kiselu hranu.

Ako uzrok zadaha nije u usnoj duplji obratite se lekaru radi ispitivanja drugih struktura, ždrela, želuca ili krajnika.