PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kakao puter za negu kože

Kada pomenemo kakao, prva pomisao nam je uglavnom dobro poznat primamljiv ukus čokolade. Međutim, iako je upotreba kakao praha i putera verovatno najpoznatija po ulozi u proizvodnji čokolade i drugih slatkih poslastica, kakao puter može imati vrlo korisne efekte i kada se koristi u nezi kože.

Kakao puter se dobija ceđenjem kakao zrna. Bogat je masnim kiselinama i drugim nutrijentima. Kada se nanese na kožu, doprinosi zaštiti kože od oštećenja i gubitka vlažnosti. Kakao puter se može upotrebljavati i kod osetljive kože sklone iritaciji i pojavi ekcema i drugih kožnih problema. Često se koristi sam ili u sastavu različitih kozmetičkih proizvoda za negu kože u prevenciji pojave znakova starenja kože kao što su fine linije ili bore na koži, a može se naći upotreba i u prevenciji pojave strija.

Kakao puter je čest sastojak losiona i krema za negu kože tela. Pored gotovih kozmetičkih sredstava, postoje i različite mogućnosti upotrebe kakao putera u izradi domaćih „home made“ proizvoda za negu kože, kada se kakao puter obično kombinuje sa nekim drugim puterima i uljima. Često se koristi i u izradi proizvoda za negu kože u toku leta, za zaštitu od štetnog delovanja UV zraka.