PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kada jetrini enzimi ukazuju na problem!

masna-jetraEnzimi jetre su biološki aktivni proteini koji ubrzavaju hemijske procese u organizmu. neophodni su u procesima filtracije, pročišćenja, izlučivanja i metabolizma koji se odvijaju u glavnim ćelijama jetre (hepatocitima). Povišeni nivoi ovih enzima mogu biti pokazatelji nekog poremećaja funkcije jetre i žučnih puteva, ali i bolesti nekih drugih organskih sistema. Međutim, oni su često samo blago i privremeno povišeni i ne signaliziraju na bilo kakav ozbiljan i hroničan problem.
Na koja oboljenja ukazuju povišeni enzimi.
Jetra je organ koji se često naziva centralnom laboratorijom organizma, zbog važne uloge u nizu metaboličkih, odnosno razgrađujućih i stimulativnih procesa. U njoj se odvija veliki deo metabolizma proteina, ugljenih hidrata, lipida, a obavljaju se i procesi pročišćavanja, filtracije i izlučivanja otpadnih materija. Pored toga, u jetri se stvara i deo faktora koagulacije krvi, skladišti se gvožđe i različiti vitamini, ali se proizvodi i žuč, koja je važna prilikom varenja hrane.
Enzimi koji su indikatori oštećenja ćelija jetre i poremećaja njene funkcije nalaze se u krvi u povećanoj koncentraciji i tada ukazuju na oštećenje ćelija jetre i predstavljaju pokazatelje raznih oboljenja jetre. U pitanju su AST (aspartat aminotransferaza), ALT ( alanin aminotransferaza), LDH, SDH, GGT (gama glutamiltranspeptidaza), GLDH, ICDH, AF (alkalna fosfataza)…
Dijagnostika vrednosti enzima
Određivanje aktivnosti različitih enzima u krvnom serumu ima vrlo veliku dijagnostičku vrednost u bolestima jetre i žučnih puteva, ali i u bolestima drugih organskih sistema.
Povišene vrednosti AST mogu da ukazuju na akutno oštećenje ćelija jetre čiji uzročnici mogu biti razni, poput virusnog hepatitisa, alkoholnog hepatitisa, šoka jetre, polimiozitisa, infektivne mononukleoze.
Povišene vrednosti AST mogu da ukazuju na znatno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja, kao što su virusni hapatitis, toksični, alkoholni hepatitis, šok jetre, infarkt miokarda, hemoliza, bolest skeletnih mišića, infarkt pluća, posthepatička bilijarna opstrukcija.
Povišene vrednosti GGT se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak su oštećenja ćelija jetre.
Povišena vrednost bilirubina se javlja u slučaju oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva. Može biti znak insuficijencije jetre, ekstrahepatičke opstrukcije, hemolize, kod novorođenčeta usled raznih uzroka (fiziološka hiperbilirubinemija, Gilbertov sindrom). Uzrok povišenih vrednosti albumina jeste dehidratacija. Uzroci sniženih vrednosti albumina mogu biti akutna upala i insuficijencija jetre sa smanjenom sintezom albumina, dok uzroci povišene vrednosti alkalne fosfataze mogu biti intrahepatička i eskstahepatička holestaza, osteoblastična bolest, tumor koji stvara alkalnu fosfatazu, trudnoća. Redak uzrok sniženih vrednosti jeste snižen nivo fosfora u krvi.
PRIMED 13 KordicepsPrimed 13 kordiceps je prirodni preparat koji u sebi sadrži lekovitu, medicinsku gljivu kordiceps. Kordiceps ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije jetre i drugih organa od raznih toksičnih oštećenja (lekovi, alkohol, produkti metabolizma). Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija jetre u toku i nakon infektivnih i toksičnih oštećenja. Primed 13 kordiceps se preporučuje u slučaju virusnih hepatitisa, infektivne žutice, alkoholnog oštećenja jetre jer povoljno utiče na obnavljanje jetrinih funkcija. Uticajem na regulaciju nivoa šećera i masnoće u krvi, doprinosi prevenciji kardiovaskularnih poremećaja.