biodetox flajerŠljivu treba jesti najviše zbog njenih nutritivnih svojstava: vitamina C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno o kojoj se vrsti radi), magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, a naročito je treba uzimati zbog velike količine kalijuma (240 mg na 100g). Suva šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suvih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže. Sveže i suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može pronaći i magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u mnogim naučnim istraživanjima.
Svima su nam više ili manje poznati proizvodi od šljive, ali da li ste znali za hladno ceđeno ulje od njenih koštica? Koštice šljive se obično bacaju, ali to je šteta zato što sadrže B17 vitamin, koji je veoma koristan kao preventiva i u borbi protiv raka. Osim toga značajan je sadržaj E vitamina u ovom ulju. U svetu se odavno proizvodi hladno ceđeno ulje od koštica šljive, a odskora i kod nas. Osim oralno ovo ulje se može koristiti za spoljnu upotrebu i za izradu kozmetičkih preparata.
Bogato je antioksidantima i vitaminom B 17. Sadrži oleinsku kiselinu, koja je deo omega-9 porodice (60-80%), linolnu kiselinu (15-25%), vitamin Е, vitamin B, provitamin B5 (beta-karoten) i beta- fitosterole. Istraživanja pokazuju pozitivno dejstvo vitamina B 17 (leatrila, koji je sadržan u ovom ulju) na ljudsko zdravlje , pa se za odrasle osobe preporučuje korišćenje od 10 do 30 kapi dnevno.
Ovo prirodno ulje se često dodaje kao sastojak raznim proizvodima za negu. Posebno je korisno za suvu, zrelu i problematičnu kožu jer se lako apsorbuje u najdublje slojeve noseći sa sobom aktivne sastojke koji usporavaju pojavu znakova starenja, podstiču metabolizam kolagena i zatežu kožu. Poseduje velika hidratantna svojstva i doprinosi regeneraciji kože. Posebno je korisno za suvu, staru i problematičnu kožu. U ovom slučaju, sa nekoliko kapi, masirati kožu koja lako upija ovo ulje.
Hladno ceđeno ulje od jezgra koštice šljive koristi se u kulinarstvu za prženje , mariniranje i kao dresing za salate. Bogato je vitaminom Е i ne sadrži trans masti. Može da se zagreje tokom prženja do 180 º C. Salata se ovim uljem začini sa nekoliko kapi, prema sopstvenom ukusu. Ulje koštice šljive je zlatne boje i punog ukusa, i mirisa koji podseća na slavni liker amaretto.Iz tog razloga se dodaje dezertima, čokoladi, sladoledu kojima daje nesvakidašnji ukus. Može se kombinovati i sa grilovanim povrćem i za oplemenjivanje ukusa hleba i peciva.

Ulje koštice šljive možete pronaći na svim Primed maloprodajnim mestima, za sve informacije pozovite call centar 011/715-1265.