PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Grčevi u nogama, kako ih se osloboditi?

Probadajući i intenzivan bol najčešće nastaje u nogama, mada može da se javi i u drugim delovima tela. Ovo stanje traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Noćni spazam mišića najčešće je posledica slabe cirkulacije, mada se javlja i kada je telesna temperatura niža od uobičajene.
NEDOSTATAK tečnosti najčešći je uzrok pojave grčeva u mišićima. Kod starijih osoba grčevi su posledica oslabljene cirkulacije arterija nogu, zbog čega nastaje i osećaj hladnoće kao i bol posle dužeg hodanja. Kod onih pacijenata kod kojih je ateroskleroza jako napredovala mogu se pojaviti bolovi i grčevi i u stanju mirovanja. Pojedini lekovi, kao što su diuretici, mogu da provociraju pojavu grčeva i zbog toga se pacijentima koji ih koriste u terapiji savetuje redovna kontrola nivoa elektrolita. Grčevi u nogama mogu da budu i znak oboljenja bubrega, šećerne bolesti, bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, poremećaja funkcije štitaste žlezde ili parotiroidnih žlezda kao i multiple skleroze.
Učestala pojava grčeva u nogama zahteva obaveznu posetu lekaru. Odlaganje rešavanja ovog problema kod pacijenata koji boluju od progresivne ateroskleroze može da bude uzrok amputacije ektremiteta.
Grč u mišićima nogu dešava se i kod zdravih osoba. Kod trudnica njihova pojava je česta, naročito u kasnijim mesecima trudnoće zbog nedostatka magnezijuma i kalcijuma. Od grčeva često pate i sportisti zbog taloženja mlečne kiseline u premorenom mišiću i osobe koje žive u prostorima sa puno vlage i u kojima je visoka temperatura. Jak i probadajući bol usled kontrakcije u zahvaćenom mišiću nije retkost ni kod osoba sa slabom fizičkom kondicijom, ali isto tako može da se javi i zbog prekomernog fizičkog rada, najčešće čučanja i drugih neadtekvatnih položaja. Od grčeva u mišićima nogu često pate i žene koje nose visoke potpetice.
Kod grčeva pomaže magnezijum

Kada su grčevi u mišićima posledica poremećaja balansa tečnosti i elektrolita, recimo zbog dehidriranosti, može da pomogne magnezijum. Uzimanje ovog minerala otklanja bolove delujući na uzrok, pomaže trenutno, ali i dugoročno u relaksaciji mišića. Magnezijum je, inače, jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Uključen je u više od 300 biohemijskih procesa, aktivira više 300 enzima, i veoma je značajan za kardio-vaskularni, nervni i mišićni sistem.

Povremeno stezanje ili grč u listu potkolenice, koji može da se proširi i na butinu, često ukazuje i na kritično suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.
Mesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu.U tom slučaju neophodan je pregled vaskularnog hirurga, koji podrazumeva opipavanje pulseva na nogama i utvrđivanje prisustva ili odsustva promena na koži stopala usled ishemije. Zatim sledi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama, koji lekara upućuje na to u kojoj je meri organizam sam uspeo da kroz manje krvne sudove obezbedi snabdevanje nogu krvlju.

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se lečenje lekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi. Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrene.

PRIMED 8 Feropolis je tinktura na bazi propolisa i koprive.
Upotreba PRIMED 8 Feropolis preparata preporučuje se:
kod povišenog nivoa holesterola
za poboljšanje cirkulacije i u prevenciji ateroskleroze
Aktivni sastojci preparata deluju blagotvorno na regulisanje nivoa holesterola u krvi. Povoljno deluju na očuvanje normalne cirkulacije krvi kroz krvne sudove. Regulisanjem nivoa holesterola i poboljšanjem cirkulacije mogu pomoći u sprečavanju razvoja ateroskleroze.