PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Gavez – narodni lek

Koren ove biljke raste na mestima pored ograda, kanala, na vlažnim i barovitim mestima, a sadrži neverovatne sastojke. Seže duboko u zemlju i možda zato iz nje izvlači dragocena svojstva koja su pravi spas obolelima od reume i onima sa bolesnim zglobovima.

gavez korenAuksin je najvažniji biljni hormon i on stimuliše stvaranje alantoina koji podstiče stvarane novih ćelija i tkiva (koža, kosti, zglobovi, vezivna tkiva).

Alantoin je najvažniji sastojak korena gaveza. To je supstanca koja stimulira proces razmene materija u potkožnom tkivu i potiče rast ćelija (proliferaciju). Rezultat toga je epitelizacija i protektivni učinak na koži. Alantoin takođe jako stimuliše rast ćelija u kostima (lom kosti), ćelijama vezivnog tkiva u tetivama i ligamentima (sportske povrede).

Gavez zahvaljujući alantoinu obnavlja tkiva pa se uspešno primenjuje kod preloma kostiju, iščašenja zglobova, rana, čireva, oteklina, reume i gihta. Alantoin ima veoma jako protivpalno dejstvo i jača imunološki sistem. Alantoin je poznati borac protiv boli i smanjenja natečenosti. Od svih biljaka gavez sadrži najviše alantoina (1-2 %).

Gavez sadrži: aminokiselina, minerale (kalcijum, kalijum, fosfor, željezo, magnezijum, sumpor, bakar, cink, selen i germanij), vitamine (vitamin A, C, kompleks vitamina B treba istaći vitamin kolin i B-12. Kolin je redak član kompleksa B vitamina. Poznati je lipotropik (pretvarač masti i holesterola u emulzije). To je retka supstanca koja probija tzv. krvno-moždanu barijeru odlazeći direktno u moždane ćelije da bi proizvela supstancu koja potpomaže pamćenje. Vitamin B-12 je izrazito životinjskog porijekla, važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

U celom biljnom svijetu postoje samo dvije biljke koje sadrže B-12 a gavez je jedna od njih, alantoin – kojeg ima od 1-2 % u korenu, auksin, sluzi, triterpenoidi, tanini, ruzmarinska kiselina, steroidni saponini, inulini i pirolizidinski alkaloidi.

gavez

Pirozlizidinski alkaloidi su pronađeni u listu i cvetu gaveza. Oni imaju štetno delovanje na jetru pa zbog sigurnosti ne preporučamo uzimanje pripravaka na bazi lista ili cveta oralno. Američka agencija FDA i nemačka komisija “E” su ocenile potpuno sigurno uzimanje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože (na bazi korena).

Ovaj neugledni, spolja crni, a iznutra beličast ili žut koren pomaže kod preloma kosti, proširenih i upaljenih vena, bolova u vratu, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdlina od gihta, poremećaja cirkulacije. Sve vrste ozleda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, pomaže koren gaveza.

Kolika je lekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korena.

Gavezova tinktura zauzima počasno mesto u kozmetici lica i ruku.

Odlika ove tinkture je da obnavlja i preporađa kožu opuštenu, naboranu pogotovo sa borama oko očiju koje su nastale zbog neadekvatnog korišćenja kozmetičkih sredstava i prekomernog sunčanja i slično. Posle duže upotrebe gavezove tinkture koža lica i ruku se sasvim regeneriše. Za spoljnu upotrebu protiv gihta nema boljeg leka od tinkture gaveza koja se kod teškog gihta lagano utrljava. Tinktura od gaveza se izvrsno pokazala u lečenju upale nerava – gde god su na telu bolna mesta osetljiva na pritisak, to se odražava na periferne nerve. “Tinktura od gaveza krije u sebi čudesnu snagu. Bolesnicima koji su bezuspešno godinama lečili svim mogućim sredstvima bolesne zglobove i reumu, tinktura od gaveza brzo će pomoći.” (Provereno tvrdi Marija Treben u knjizi Biljke iz Božije apoteke).

Čukljevi

Snažno delovanja gaveza možemo videti na primeru čukljeva. Klasična medicina ima jedino rešenje u operaciji gde je uspešnost oko 20%. Čukalj je inače deformacija palca stopala. Zglob palca postaje isturen, deformira se ne samo zglob nego i vezivni elementi (tetive). Dolazi do deformacije i ostalih prstiju. Čukalj je čvoruga u korenu palca. Jedino biljka gavez je u stanju dovesti ovu deformaciju u normalno stanje.

Ubrzavanje regeneracije

Tinktura se na ugroženo mesto utrljava tri puta dnevno. Svaki put je potrebno pet do šest utrljavanja.

Kašalj

Pred spavanje na leđa, rebra i grudi blago utrljati gavezovu tinkturu ili gavezovu mast. Utopliti se i prespavati. Ugodno olakšanje se odmah oseti. Deci se umesto tinkture utrljava mast od gaveza.

Grlobolja

Pred  spavanje lanenu krpu namazati gavezovom mašću u debljem sloju i omotati oko vrata. Utopliti drugom tkaninom (šal i slično). Tegobe brzo prestaju.

U PRIMED BIO APOTECI možete pronaći tinkturu gaveza, mast od gaveza, gavez gel za različite potrebe i primene. Pozovite call centar 011/7151265 pon-pet do 8 do 20 i sub od 8 do 16h i poručite svoj primerak.