PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Faktori koji dovode do poremećaja varenja

Čini se da u današnje vreme svako ima problema sa varenjem. Kronova bolest, ulcerozni kolitis,iratibilni kolon, celijakija i druge digestivne smetnje koje je teško regulisati uprkos smanjenoj upotrebi rafinisanih šećera, mlečnih proizvoda,namirnica bez glutena… Dakle u čemu je problem sa varenjem kada poremećaj zahteva  striktnu dijetu i bez koje se samo gomilaju problemi i tegobe?

Poremećej bakterijske flore u crevima

Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg nastaju poremećaji sa varenjem hrane je disbalans bakterijske flore u crevima. Da bi digestivni sistem pravilno funkcionisao neophodno je da odnos „dobrih“ i „loših“ bakterija bude 85% naspram 15% u korist „dobrih“. Kada se taj balans naruši dolazi do poremećaja varenja i apsorpcije. Nažalost, prekomerna upotreba antibiotika, šećera, alkohola, toksina iz hrane i nekvalitetnih namirnica dovode do ovog disbalansa.

Ukoliko želite da uspostavite balans u crevima, umesto antibiotika, kada se ukaže potreba, odlučite se za prirodna sredstva koja imaju antibiotske moći – beli luk, origano, crni luk, ehinacea, propolis, maslinovo ulje, astragalus. Da bi obnovili crevnu floru povećajte unos namirnica bogatih probioticima, kao što je zeleno lisnato povrće i fermentisani preparati poput kefira i kiselog kupusa.

Nedostatak digestivnih enzima

Enzimi su odgovorni za pravilno razlaganje namirnica na sitnije delove, koje organizam može da upije i iskoristi za izgradnju tkivnih elemenata. Ako putem hrane ne unosima dovoljno enzima, opterećujemo naše organe koji proizvode enzime, na prvom mestu pankreas, vremenom njihova funkcija slabi i dolazi do poremećaja varenja.

Da bi olakšali varenje unosite namirice bogate digestivnim enzimima, kao što su: papaja, ananas, polen,kefir i fermentisano povrće. Dobro sažvaćite hranu pre gutanja. Ceđenje voća i povrća je dobar način da poboljšate proces varenja.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum ulazi u sastav čak 800 enzima, među kojima su i digestivni, i bez ovog elementa oni ne mogu pravilno funkcionisati. Magnezijum je bitan i za pravilan rad mišiča u digestivnom traktu. Kod njegovog nedostatka, usporava se rad creva i zadržavaju se otpadne materije, koje dalje remete varenje.

Razmislite o upotrebi suplemenata sa magnezijumom ili ishranu obogatite namirnicama bogatih magnezijumom – banane, orasi, kikiriki, punozrne cerealije, mekinje, koštano brašno, većina tamnozelenog lisnatog povrća, mahunarke, mleko, tunjevina, riba, voćni sok od jagode, med.

Stres

Iz stresa proizilazi veliki broj problema za digestivni sistem. Stres uskraćuje vašem telu razne vitamine i minerale, usporava pražnjenje creva ,  inhibira apsorpciju enzima i probiotika , kao i druge hranljive materije.

Držite stres pod kontrolom uz pomoć kamilice, lekovitih gljiva, kefira, meditacije i rekreacije.

Gomilanje teških metala

Postoje mnoge vrste toksina koji mogu da poremete varenje , međutim , jedni od najvažnijih toksina koji remete rad creva spadaju u kategoriju teških metala .Teški metali ulaze u naš organizam na različite načine. Ne samo da je ovo veliko opterećenje za pravilan rad jetre , žučne kese , pankreasa (uključujući i sekreciju žuči), nego teški metali ubijaju i dobre bakterije, pa tako dodatno utiču na proces varenja .

Čišćenje organizma od teških metala je delikatan proces i treba ga voditi stručno lice, ali možete razmotriti i dijetetske suplemente sa algom hlorelom koja pomaže vezivanje i otklanjanje teških metala iz organizma i upotrebu gline ili zeolita.

Za lakše varenje i smirivanje stomačnih tegoba nastalih kao posledica neodgovarajuće ishrane, preporučujemo preparat Primed 12 aniropolis. Ovaj prirodni preparat deluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospešuje varenje.Eliminiše mučninu nastalu zbog previše masne hrane, jakih začina ili preprženih jela. Ujedno deluje na smanjivanje apetita. Takođe, pokazao se uspešnim i u pospešivanju cirkulacije i uklanjanju celulita. Deluje tako što greje ceo organizam i na taj nacin smiruje stomak,deluje protiv nadimanja-otklanja gasove,pomaze kod bolova u zeludca,smiruje proliv, povracanje, mucnine. Takodje, dobro deluje i na rad zuci.

Preporučena doza 3 puta po 15 kapi dnevno. Nakapati u kašičicu meda, kocku šećera ili čaj.

primed12a

 Polen, prava riznica hranljivih sastojaka, sadrži sve one materije koje su neophodne za normalno funkcionisanje kao i  za rast i razvoj ljudskog organizma: proteine, masti, ugljene hidrate, vitamine, minerale, hormone i enzimima koji olakšavaju varenje hrane. Zbog visokog sadržaja lecitina, aminokiseline kojom obiluje polen, povoljno utiče na regulaciju telesne težine, popravlja biohemijski poremećaj u metabolizmu i tako normalizuje telesnu težinu.

primed-polen

Prirodni preparat Primed 12  i polen  možete kupiti u Primed biljnim apotekama ulica Vojvode Stepe 120, Primed Biošop, ulica Knez Mihajlova 21a, TC Milenijum, lokal 54, Primed Biošop 2, ulica Jurija Gagarina 151g, TC Piramida ,lokal10.

Telefoni za informacije: 0113912431, 0113288948, 0112168073