cistadojka

CISTE NA DOJKAMA

Bolesti dojke mogu biti dobroćudne (benigne) i zloćudne (maligne). U dobroćudne bolesti spadaju: bolna dojka, ciste, fibrocistična bolest dojke (FC bolest dojke), dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija ( fibrocistična mastopatija),iscjedak iz bradavice i infekcija ( upala ) dojke. Zloćudne bolesti dojke obuhvaćaju nekoliko vrsta raka dojke (lobularni, intraduktalni rak), Pagetovu bolest dojke. Cystosarcoma phyllodes redak je oblik raka dojke, a može biti ali ne mora biti zloćudan.

CISTE U DOJKAMA

Ciste na dojkama su šupljine ispunjene tečnošću koja može biti prozirna, mlečna, krvava ili smeđe boje. Ciste na dojkama se ponekad mogu lično ustanoviti ili napipati ako su smeštene blizu površine kože ili ako su veće od 1 cm. U dubljim slojevima dojki, naročito kod većih dojki najčešće ih nije moguće napipati.

Ciste na dojkama mogu nastati usled povrede ili nekog drugog razloga u većini slučajeva nepoznatog. Bol u dojci zna da bude posledica postojanja ciste. Za otklanjanje bolova u dojci, naročito kod većih cista, doktor može tankom iglom isprazniti tečost iz ciste. Tečnost se šalje u laboratoriju na citološki pregled mikroskopom. Doktor pregledava boju i količinu tečnosti te zapaža je li cista nestala nakon što je ispražnjena. Ukoliko je tečnost krvava, smeđa ili mutna i ukoliko se ponovno pojavi nakon ispražnjavanja nakon 12 tjedana, čitava se hirurškim putem odstranjuje budući da je, premda retko, moguć razvoj raka dojke u predelu ciste.
cista1
Ciste na dojkama se mogu otkolniti i na prirodan način, konzumiranjem prirodnog preparata Darin med smanjuje se verovatnoća dobijanja tumora. Darin med je potpuno prirodan i ne toksičan preparat a zbog svog sastava se lako apsorbuje u organizmu te omogućava poboljšanje opšteg stanja imuniteta i bolji rad mlečnih žlezdi. Darin med se preporučuje kod svih promena na dojkama.