PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Biljkama protiv bolova

thymus_serpyllum

Bez obzira na to kolikog je inteziteta, bol nam predstavlja neprijatan simptom koga želimo da se oslobodimo u što je moguće kraćem vremenskom roku. Ponekad prolazi spontano, ali u većini slučajeva za popuštanje bolova koristimo analgetike ili druge medikamente, promena navika u ishrani, kao i fizikalna terapija.

Od pomoći mogu da budu i prirodni analgetici-čajevi i oblozi od biljaka, koje ublažavaju bolove i ubrzavaju ozdravljenje, a u tu grupu lekovitih trava za ublažavanje bolova spadaju (kamilica, arnika, lincura, nana, kantarion, vrba i majčina dušica).

Pet najboljih biljaka analgetika

Kamilica. Najefikasnija biljka protiv bolova je kamilica, čiji je osušeni cvet, pretvoren u prah i pomešan sa šećerom, odličan prirodan analgetik. Ova biljka najdelotvornija je u slučaju migrene, glavobolje i zubobolje. Čaj kamilice sprema se tako što u ključalu vodu se stavi jedna kašika, poklopi i ostavi da odstoji par minuta. Čaj je dobar i za ispiranje očiju, ili stavljanje obloga.

Arnika. Lekoviti preparati na bazi arnike koriste se za spoljašnju upotrebu jer njihovo unošenje u organizam može izazvati posledice štetne po zdravlje. Kao oblog koristi se za ublažavanje bolova u mišićima i tetivama, ali i onih koji nastaju usled nagnječenja i udarca. Pripremiti oblog od jedne do dve kašičce arnike, preliti sa 2dl vrele vode, ostaviti da odstoji dest minuta i procediti.

Kantarion. Čaj od kantariona se preporučuje u slučaju menstrualnih bolova, za grčeve u stomaku, a upotreba kantarijonovog ulja za masažu protiv bolova izazvani gihtom, reumom i iščašenjem. Kašičicu osušene biljke preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti da stoji poklopljeno pet minuta. Čaj se pije topao ujutru pre jela i uveče pre spavanja.

Nana se upotrebljava kao prijatno i neškodljivo pomoćno sredstvo za ublažavanje bolova. Preporučuje se osobama koje pate od hronočnih bolova izazvanih artritisom, a deluje čak i u slučaju dugotrajnih bolnih stanja kad je nervni sistem postao toliko osetljiv da i najblaži dodir izaziva bol. Kašičicu nane preliti sa 2dl ključale vode i ostaviti da odstoji 5-10 minuta.

Procediti i piti 2-3 puta dnevno