PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Antioksidansi u borbi protiv raka

 

 

Iako postoji mnogo različitih vrsta antioksidansa, svi oni imaju nešto zajedničko: oni štite DNK u našim ćelijama od oštećenja slobodnima radikalima. Slobodni radikali se u našem organizmu stvaraju od štetnih materija koje naš organizam apsorbuje kao što su izduvni gasovi, duvanski dim, nezdrava hrana i dr. Previše slobodnih radikala u našem telu može izazvati mutacije na molekulu DNK koje dovode do raka. Antioksidansi su nešto kao poklon majke prirode koje je ona ugradila u različitu svežu hranu koju možemo da jedemo. Ukoliko izaberete ovakvu namirnicu za vaš obrok možete povećati sistem odbrane protiv raka.

Hrana ili tablete?

Pošto se veliki broj antioksidansa prodaje u vidu tableta postavlja se pitanje: šta je bolje antioksidansi iz hrane ili u obliku tableta? Tačan odgovor se ne zna jer do sada  ni jedno istraživanje na ljudima nije pokazalo da postoji pojedini antioksidans u obliku tablete koji je magični napitak protiv raka. Međutim, kada je reč o antioksidansima iz hrane, mnoge studije koje su obuhvatale hiljade pojedinaca su svaki put iznova dokazivale da su specifične namirnice koje su prepune antioksidansima povezane sa smanjenim rizikom od raka. Pilule su kao dodatak raznovrsnoj ishrani sigurno od pomoći. Mana im je što nemaju nikakvog ukusa za razliku od svežeg voća i povrća.

Da li je organska hrana bolji izvor antioksidansa?

Neke studije su pokazale da hrana koja je uzgajana korišćenjem organskih metoda ima viši nivo antioksidansa. To je zato što antioksidansi pomažu odbrani biljaka protiv gljivica i insekata. Tako da kad se biljke gaje bez pesticida ,logično je da će morati više da razviju svoj sistem odbrane. Kad jedemo takve biljke korist je višestruka.

Antioksidansi -angiogenezni inhibitori.

Ovo je novo saznanje vezano za antioksidanse. Oni mogu da izgladne ćelije raka sprečavajući proces angiogeneze. Angiogeneza je proces stvaranja krvnih sudova raka kojim on dobija krv i hranljive materije za ishranu. Bez ovih krvnih sudova rak jednostavno ne može da raste. Antioksidansi na ovaj način izgladnjuju ćelije raka što je ključno u borbi protiv svih vrsta raka. Čak i neki od najnaprednijih lekova protiv raka imaju dejstvo tako šta smanjuju dotok krvi do tumora.

Antioksidansi u hrani

Ima ih zaista mnogo ali tri najznačajnije grupe su:

  • Karotenoidi su grupa od preko 600 antioksidanata. Nalaze se u voću i povrću žute, crvene i naranđaste boje. Tu spadaju beta karoten i likopen. Hrana bogata karotenoidima je papaja, crvena paprika, šargarepa. Konzumiranje ove hrane štiti od raka želuca, raka pluća, raka glave i vrata, raka bubrega.
  • Izotiocijanati su grupa od više od 1000 prirodnih molekula i nalaze se u zelenom povrću. Njima su bogati: cikorija, blitva, endivija i peršun. Konzumiranje ovih namirnica pomaže u zaštiti od smrtonosnog raka jajnika koji pogađa više od 200.000 žena širom sveta svake godine.
  • Flavonoidi su najviše pominjani antioksidanti koji obuhvataju više od 6000 različitih molekula. Mnogi od njih su pigmenti tako da ih sadrže jarko obojene namirnice: crveni kupus, maline, ribizle, borovnice. Oni pomažu u zaštiti od raka pluća.

Ne morate biti naučnik da pronađete hranu bogatu antioksidansima. Dovoljno je da na svom tanjiru imate što veći broj različitih boja i da vašu u korpu za pijacu ubacite nešto što je drugačije boje od dosadašnjih namirnica. Najbolja je raznovrsna ishrana.

Važna je i pravilna priprema hrane jer se kuvanjem na pari, kratkim prženjem i mešanjem zadržava veća kojičina ovi materija u hrani. Dugo žvakanje hrane u ustima oslobađa se veća količina antioksidansa u ustima. Konzumiranje prženog kikirikija je dobro jer prženje povećava nivo antioksidansa u kikirikiju. Kombinovanje određene hrane tipa brokoli i paradajz znatno povećava učinak.