«

»

Aug 16

Prirodnom terapijom protiv kamena bubregu

Kamen u bubregu se obrazuje kada određene supstance – kalcijum-oksalat, kalcijum-fosfat, magnezijum-amonijum-fosfat, mokraćna kiselina ili cistein – postanu tako koncentrovane u mokraći da stvaraju tvrdo, čvrsto grumenje. Glavni simptom kamenja u bubregu jeste bol na levoj ili desnoj strani, nisko na leđima ili u predelu karlice, koji postaje nepodnošljiv kada kamen krene iz bubrega kroz uzan prolaz uretera. Ostali simptomi su krv u mokraći i stalan nagon za mokrenje. Kamen u bubregu obično se sreće kod ljudi srednjih i starijih godina. Rizik od oboljenja povećava se ukoliko vam je ishrana bogata fosfatima ili proteinima ili jedete mnogo hrane koja sadrži visok procenat supstanci poznati kao oksalati. Među hranom koja sadrži oksalate prednjače: kafa, crni čaj, rabarbara, zelje, spanać, šir i peršun. Biljne mešavine sa rabarbarom i zeljem mogu sadržati više oksalata nego što je preporučljivo. Lekari uglavnom ne leče kamen u bubregu, većinom ublažavaju bolove dok kamen sam ne krene. Sve doskora, ukoliko kamen ne krene sam, smatralo se da je hiruški zahvat neophodan. Sada postoji nenapadan metod nazvan litotripsija, kojim se razbija kamen omogućavajući mu pokretljivost. Tokom litotripsije, koja se radi pod anestezijom, udarna zona usmerena je ka kamenu, u cilju njegovog mrvljenja.

Najbolji način rešavanja kamena u bubregu jeste konzumiranje 6-8 čaša vode dnevno. Na taj način je urin suviše razređen da bi se formirao kamen. Vegetarijanska ishrana takođe pomaže jer je bogata magnezijumom, a pokazalo se da jedinjenja magnezijuma smanjuju verovatnoću da će ponovo nastati kamen u bubregu. Uz savete lekara, preporučuje se korišćenje određenih lekovitih biljaka koje mogu pomoći.

  • Pirevina –ova biljka se koristi za sprečavanje stvaranja kamena u bubregu i inflamatornih procesa urinarnog trakta. Čaj možete pripremati sa 2-10 kašičica podzemnog dela biljke. Isitnite je i natapajte 5-10 minuta u šolji kipuće vode, oko 4 šolje dnevno.
  • Đumbir – vruće komprese napravljene sa koncentrovanim đumbirovim čajem mogu da olakšaju bolove kod napada kamena u bubregu. Komprese deluju kao kontrairitanti, izazivajući dodatnu nadraženost kože, što odvraća pažnju od dubinskih bolova bubrega.
  • RASTAVIĆ– sedeće kupke od rastavića uz istovremeno konzumiranje čaja ove lekovite biljke, pomažu da veoma brzo nestanu pesak iz mokraćne bešike i kamen i pesak iz bubrega. Priprema sedeće kupke: potrebno je pola kofe sveže biljke ili 100 grama sušene. Biljku potopiti u hladnu vodu (6-8 litara) i ostaviti da odstoji tokom noći. Sledećeg dana se sve zagreje i procedi, pa se doda vodi za kupanje. Kupanje treba da traje 20 minuta. Voda mora da bude iznad bubrega. Posle kupke se nemojte obrisati, već se umotajte u pamučni bade mantil ili peškir, i u krevetu nastavite sa parnim oblozima. One se pripremaju tako što u loncu vodu ugrejete do ključanja, preko njega stavite sito u kome su sveže ili osušene biljke i sito poklopiti. Posle izvesnog vremena izvadite razmekšane vruće biljke, stavite ih u gazu i njome obložiti predeo bubrega. Sve to pokriti toplom maramom i povezati. Tom prilikom ne sme da nastane osećaj hladnoće. Parni oblozi se drže 2 sata ili se ostave da deluju preko noći.
  • Zlatnica – sadrži jedinjenje lejokarpozid, snažan diuretik, koji organizmu pomaže da izbaci višak vode. Neke studije su potvrdile delotvornost zlatnice u lečenju hroničnih upala bubrega. Čaj možete uzimati spravljen od 5 kašičica isitnjenih, suvih cvetnih izdanaka na šolju kipuće vode, 3-4 šolje dnevno između obroka.
  • Selen (Levisticum officinale) – preporučuje se čaj od 2-4 kašičice suve biljke na šolju kipuće vode, jednom dnevno. Selen je snažan diuretik.
  • Peršun – je diuretik koji sprečava nastajanje kamena u bubregu. Preporučuje se čaj od jedne kašičice sušenog korena biljke, 2-3 šolje dnevno. Natapajte bilje 10-15 minuta, zatim procedite.
  • KOPRIVA– preporučuje se konzumiranje nekoliko šolja dnevno čaja od koprive radi sprečavanja i lečenja kamena u bubregu. Potopite kašičicu suve isitnjene biljke u šolju kipuće vode. Ili, jednostavni jednom dnevno skuvajte nešto zeleniša od koprive i uživajte u čorbi sa malo sirćeta. Potrebno je da nosite rukavice kada berete lišće, međutim, žarne ćelije gube svoju moć kada se popare, dok je kuvano lišće izuzetno ukusno. Preporučljivo je uzimati i razblaženu esenciju od koprive.
  • Petrovac – sa žutim cvetovima, koji raste uz šumske staze, na rubovima šuma, planinama i livadama, nenaseljenim mestima i kamenitim rečnim obalama, čiji cvetovi, nalik zlatnožutom klasju, ogu se naći od juna do septembra, veoma je pogodna za čaj protiv peska i kamena u bubregu. Odlično pomaže mešavina od po 20 grama petrovca, zečjeg trna, rusomače i lista breze. Čaj treba samo popariti i ostaviti da stoji jedan minut.

Firma Novi list bavi se proizvodnjom preparata od lekovitih biljaka jedinstvenom TEHNOLOGIJOM HLADNOG CEĐENJA BEZ TERMIČKE OBRADE!

Kako ne postoji izloženost (prilikom obrade) lekovitih biljaka visokoj temperature, bojama, emulgatorima, stabilizatorima i bilo kakvim drugim veštačkim hemijskim supstancama, preparati zadržavaju sva lekovita svojstva biljaka od kojih su napravljeni!

Za tretman kamena u bubregu preporučuje se upotreba kombinacije Noli preparata za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.  Noli sok i čaj, pored koprive koja je snažan diuretik i zastupljena je u najvećem procentu, sadrže i drugo lekovito bilje koje je dokazalo svoju delotvornost u tretmanu kamena u bubregu ( peršun, rastavić, kukuruzna svila, maslačak, list breze…)

  • Način upotrebe:

Prvo se nanosi Noli tečnost, zatim Noli BUB krema, pa oblog od Noli tečnosti. Deluje bez obzira na veličinu kamena i mesta gde se nalazi u samom organu, kanalima od bubrega do mokraćne bešike. U kombinaciji sa Noli sokom i Noli čajem za unutračnju upotrebu i oblozima spolja (koji se moraju nositi četiri sata dnevno) bol prestaje odmah, a od veličine kamena zavisi koliko se dugo mora koristiti.

 Noli BUB

Noli BUB – KREMA ZA TOPLJENJE KAMENA U BUBREGU

Sastav: pčelinji vosak,hladno ceđeno maslinovo ulje i sveži sokovi biljaka (rastavić).

Pakovanje: 50 grama.

Način čuvanja: Na sobnoj temperaturi.

Cena: 445 dinara.

 

 Noli tep

Noli TEP – TEČNOST PROTIV BOLOVA

Sastav: sveži sokovi biljaka u niskoprocentnom etanolu.

Cena: 390 dinara

 Noli sok

Noli 45 – SOK OD KOPRIVE I 45 BILJAKA

Dobijen hladnim ceđenjem 46 lekovitih biljaka od kojih je najzastupljenija kopriva (bez termičke obrade, bez dodataka hemijskih supstanci, emulgatora, veštačkih boja i zaslađivača).

Kako nema termičke obrade u proizvodnji soka, sok zadržava sve organizmu neophodne vitamine i minerale.

Zastupljenost biljaka u soku je takva da se ispoljava zajedničko lekovito dejstvo nekoliko biljaka na svaki organ u organizmu.

Sok je u obliku koncentrata – sirupa.

Razređuje se hladnim čajem od koprive i lekovitih biljaka – Noli TEA.
1 do 2dl soka u 1l hladnog čaja.

Pakovanje: 1 litar.

Način čuvanja: Na hladnom i tamnom mestu.

Cena: 450 dinara

 Noli čaj

Noli TEA – ČAJ OD KOPRIVE I LEKOVITIH BILJAKA

Dobijen sitnim mlevenjem mešavine 46 lekovitih biljaka od kojih je najzastupljenija kopriva.

Način upotrebe:

Jedan prstohvat na 2,5 decilitara provrele vode. Ostaviti da se potpuno ohladi i zatim procediti i piti. Dovoljno je tri šolje dnevno. Kombinuje se i sa sokom od koprive.

Pakovanje: 90 grama

Način čuvanja: Na hladnom i tamnom mestu.

Cena: 500 dinara