Prioritet za imunitet !

Minerali bitni za pravilno funkcionisanje organizma III

Postoji veliki broj minerala koji su u malim količinama zastupljeni u organizmu, ali to ne umanjuje njihov značaj, jer nedostatak ili višak ovih elemenata izaziva širok spektar poremećaja,

Bakar

Spada u grupu elemenata kojih u telesnim tkivima ima u veoma malim količinama, pa zbog toga spada u mikroelemente ili elemente u tragovima. Ali, on je esencijalan, ključan za optimalan rast, zdravlje i razvoj organizma i ima čitav spektar dejstava koji zavise od unete doze i nutritivnog statusa organizma.

Male količine bakra potrebne su našem organizmu, a prisutan je u većini namirnica. Često se u danu pojede i više bakra nego što je potrebno našem organizmu, no zdravi će ljudi izbaciti suvišni bakar iz organizma. Svakoj ćeliji u našem organizmu  je potreban bakar. Esencijalan je element u našem organizmu od fetalnog razvoja do duboke starosti.

Bakar je neophodan za:

  • pravilan razvoj crvenih krvnih ćelija
  • stvaranje kolagena i elastina, koji su glavni elementi vezivnog tkiva – daju čvrstinu kostima, hrskavici, krvnim sudovima, koži
  • pravilnu funkciju enzima koji učestvuju u metabolizmu neurotransmitera
  • pravilno formiranje mijelina – omotača nerva
  • ulazi u sastav enzima koji su potrebni za za proizvodnju energije za život i rad tela i enzima sa antioksidansnim delovanjem
  • stvaranje imunog odgovora u borbi protiv infekcija, takođe je neophodan za sazrevanje i funkcionisanje T ćelija
  • Igra važnu ulogu u kontrakcijama srčanog mišića, kao i u zdravom funkcionisanju malih krvnih sudova koji kontrolišu protok krv
  • Sintezu melanina – pigmeta kože
  • Sintezu prostaglandina
  • Metabolizam masti i holesterola i pravilno funkcionisanje insulina

Njegova koncentracija je najveća u jetri, bubrezima, srcu, mesu, školjkama, aroniji, orasima i sličnim plodovima, grožđicama, pasulju, grašku, cerealijama, pivskom kvascu, maslinama, susamu i čokoladi. Odraslim osobama se preporučuje 1-3 mg dnevno.

Nedostatak bakra  u organizmu izaziva mnoge poremećaje:  poremećaji u radu mozga, defekti u kostima, anemija, demijelinizacija nerava, srčana i oboljenja krvnih sudova, defekti u pigmentaciji , defekti u reproduktivnim funkcijama, neutropenija i posledične infekcije.  Anemija je najčešći znak nedostatka bakra. Takva anemija se ne može lečiti terapijom gvožđa, već  reaguje na terapiju bakrom. U takvom se slučaju anemije gvožđe može čak i gomilati u jetri, a zbog smanjene aktivnosti ceruloplazmina (protein kome je za pravilno funkcionisanje potreban bakar) se ne može u dovoljnoj količini prenositi u koštanu srž gde se proizvode crvene krvne ćelije.

Kod odojčadi nedostatak bakra utiče na usporen rast, bledu kožu, anemiju, dijareju, nedostatak pigmenata u kosi i koži, ispupčene i proširene vene.

Menkes-ova bolest – ovaj poremećaj je vezan za X hromozom, gde dolazi do slabe resorpcije bakra iz tankog creva.

Višak bakra u organizmu

Trovanje bakrom je retka pojava, ali se može javiti ukoliko se unosi više od 200 mg bakra dnevno. Tada može doći do mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, dijareje, bolova u mišićima, nenormalnih mentalnih stanja, glavobolje i smanjenog imunog odgovora. Letalna doza bakra je do 3,5 g. Neizbalansiran odnos bakra i cinka može biti značajan faktor trovanja bakrom. Kod pacijenata sa ulcerativnim kolitisom može doći do gomilanja bakra u tkivima i višak bakra može pogoršati tok bolesti. Visok nivo bakra može biti i uzročnih mnogih srčanih oboljenja.  U simptome trovanja bakrom ubrajamo i plavo zelene dijareje, slinu, akutnu hemolizu i abnormalnosti nekih funkcija bubrega.

Wilson-ova bolest – Autozomalno – recesivno pboljenje. urođen defekt ugradnje bakra u novo sintetizovani apoceruloplazmin, što je potrebno da bi nastao ceruloplazmin. Osim toga bolesnici sa ovom bolešću imaju smanjenu sposobnost jetre u pogledu izlučivanja bakra putem žuči, što dovodi do njegovog gomilanja.

Hrom

Hrom ima  funkcionalnu ulogu u metabolizmu glukoze tako što potencira delovanje insulina povećavajući osetljivost insulina, njegovo vezivanje, kao i broj receptora za insulin na ciljnim ćelijama. Preko insulina bitan je i za metabolizam lipida i proteina. Adekvatan unos hroma je neophodan i za održanje adekvatnog nivoa holesterola i važnu ulogu u mršavljenju.

Dobri izvori hroma su jetra, žumance jajeta, pivski kvasac, crni biber, majčina dušica, govedina, živinsko meso, brokoli, cela zrna cerealija, mekinje, klice pšenice, ostrige.

Simptomi nedostatka hroma mogu biti visok nivo masti i holesterola u krvi, kao i simptomi koji liče na dijabetes kao što su netolerancija na glukozu, slabost organizma, depresija, gubitak telesne mase, osećaj žeđi i gladi, učestalo uriniranje.

Višak hroma u organizmu dovodi do teških oštećenja hromozoma, nepravilnih otkucaja srca, igra ulogu u kancenogenezi.

Kobalt

Kobalt je esencijalni mikroelement koji je integralni deo vitamina B12, a koji je neophodan u metabolizmu folne kiseline i masnih kiselina. Osim toga kobalt učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i ima značaja za dobro funkcionisanje nervnog sistema jer potpomaže stvaranje mijelinskog omotača.

Izvori kobalta u hrani su meso, jetra (džigerica), bubrezi, mleko, ostrige, dagnje, riba, školjke. Manje količine kobalta se nalaze u pečurkama (posebno shitake).

Na nedostatak kobalta moraju posebnu pažnju obratiti vegetarijanci koji ne unose dovoljno kobalta ni vitamina B12. Usled njihovog nedostatka razvija se anemija.

Višak kobalata se najčešće javlja u slučajevima kontaminacije hrane. Pored nikla i hroma kobalt je glavni uzročnik kontaktnog dermatitisa,

Bor

Bor je važan za odžavanje zdravih kostiju i zglobova, doprinoseći delovanju i resorpciji kalcijuma,magnezijuma i fosfora. Bor utiče na metabolizam steroidnih hormona i najverovatnije igra ulogu u pretvaranju vitamina D u aktivnu formu.Bor takođe povećava nivo muških polnih hormona.

Izvori bogati borom su voće i povrće, zatim soja i orah, ali nivo bora u ovim namirnica pre svega zavisi od zemljišta na kom rastu. Značajne količine bora sadrže i vino, rakija jabukovača i pivo.

Nikl

Smatra se da na neki način utiče na strukturu ili funkciju proteina koji su povezani sa nukleinskim kiselinama.  Osim toga uloga nikla je povezana sa enzimima koji utiču na razgradnju i upotrebu glukoze, ali i u stvaranju prolaktina . Nikl utiče na optimalan rast, zdravu kožu, strukturu kostiju. Uključen je u metabolizam gvožđa (pošto utiče na apsorpciju gvožđa iz hrane) i igra ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca – eritrocita. Neophodan je u metabolizmu šećera, masti, hormona i ćelijske membrane.

Najbogatije namirnice niklom su: orasi, lešnici, grašak, pasulj, čokolada, soja, sočivo, ovas, heljda, ječam, kukuruz. Od voća nikla ima u bananama i kruškama.

Silicijum

Silicijum je neophodan za bolje funkcionisanje hrskavice, vezivnog i tkiva organa (zidovi aorte, traheje, tetive i ligamenti) jer pomaže u povezivanju kolagenih vlakana (proteina koji daje čvrstinu i elastičnost tkivu i kostima).Osim toga, silicijum poboljšava funkcionisanje cirkulatornog sistema, obzirom da je njegovo prisustvo od velike važnosti za stvaranje, elastičnost i poroznost arterijskih krvnih sudova.

Bogati izvori silicijuma su vlakna neprerađenih cerealija (nepolirani pirinač, ovas, ljuske pšenice), šećerna repa, celuloza trske, lucerka, rastavić, kopriva, zelena salata, krastavac, avokado, jagode, luk, zeleno povrće, mineralna voda.

Pridruži se

Brzi kontakt:

Srbija tel: +381117151265

Slovenija i EU: +38670191915

BIH mob:+38765496582

Hrvatska mob:+38598529109

Crna Gora mob: +38268703003

Kosovo tel: +37744151629 mob:+381645172947

Rumunija tel: 0356-564-516 tel: 0371-780-958

Makedonija tel:+38971566898

Gledali ste nas na televiziji

PRIMED 2 Diši lako

p2-bronhitisrs

PRIMED PRODAJNE LOKACIJE

POSETITE NAS!!!

PRIMED BIO APOTEKA
Bul. Zorana Đinđića 83 lokal 4/3,
Novi Beograd- Arena
radnim danima: 12-20 časova
subota: 08-16 časova
Kontakt: 011/3122-979 i 060/580-7805
PRIMED BILJNA APOTEKA
U ul. Vojvode Stepe 120, lokal 2,
kod Voždovačke crkve u Beogradu
radnim danima: 08-20h
subotom: 8-16h
tel: 011/3912-431
tel: 011/3910-187
mob: 065/3910-187
mob: 063/553-534

CENTAR -PRIMED BIO SHOP
Knez Mihailova 21a, Beograd
TC Milenijum
tel: 011/32-88-948
Radno vreme: 11-19h
Subotom: 11-16h
Novi Beograd -PRIMED BIO SHOP 2
Tržni Centar Piramida
Jurija Gagarina 151g, lokal 10
Radno vreme:
Radnim danima: 11-19 časova
Subotom: 08-16 časova
Kontakt telefon: 011/216-80-73
ZVEZDARA
Biljna apoteka Mediflora,
Bulevar Kralja Aleksandra 228,
tel: 011/380 62 81
DORĆOL
Biljna apoteka Herbasana
Džordža Vašingtona 10,
(preko puta Bajlonijeve pijace)
tel: 011-3345-879
primarna.medicina@gmail.com

Konsultacije sa doktorima:

Dr Danica Petrović,

Dr Tanja Kuburić,

Konsultacije radnim danima od 09 do 19h

na tel: 011/7151265

Dr Vladimir Petrović

Konsultacije radnim danima od 18 do 21h i vikendom od 08 do 20 h

na tel: 064/1757593

Prevedi sajt na:

Engleski jezik

Rumunski jezik

Slovenski jezik

Makedonski jezik

Nemački jezik

Iskustva

Nada Kurdulija moja cerka je imala problem sa trombocitima pa su joj ustanovili da joj je mali hemoglobin nema sta nije pila od aronije do raznih preparata za podizanje imuniteta sve dok vas nismo pronasli preko interneta za manje od mesec dana hemoglobin joj se poveco sa 87 na 120 danas sam opet kupila uz to se mnogo bolje oseca i trombociti su joj se povecali veliki pozdrav i hvala primedu 5

BIOSHOP MINELA BANJA LUKA

Kninska 11, 78000 Banja Luka Tel. +38751 216824 Fax: +38751 212970 Email: minelabio@yahoo.com

LUXUS PLUS d.o.o. SLOVENIA

LUXUS PLUS d.o.o.
Krekova 9
2310 Slovenska Bistrica
Slovenija
Telefon:
+386 51 324 344 - Simobil
+386 51 268 650 - Mobitel
+386 2 8184 215 - stacionarni
Delovni čas:
pon. – pet. 08.00h – 16.30h
sobota: 9.00 - 12.00
E-mail: trgovinasilver@gmail.com

Preporučujemo

protiv tumora

Saveti i informacije

Ukoliko imate potrebu da se više informišete o PRIMED preparatima ili drugim dijetetski proizvodima koji se nalaze na ovom sajtu, ili jednostavno želite stručan savet za vaš zdravstveni problem, napišite email na: e-mail: zdravsavet@gmail.com Stručan tim sastavljen od lekara, farmaceuta, api&fito terapeuta i nutricioniste će se potruditi da odgovori na sve Vaše upite u najkraćem roku.